Απασχόληση & Επιχειρηματικότητα

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι πολλοί συμφοιτητές μας αναγκάζονται να εργαστούν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του κόστους φοίτησης, πολλές φορές σε αντικείμενα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Τα Ιδρύματα θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύουν τις δυνατότητες απασχόλησης των φοιτητών και σπουδαστών σε συναφή αντικείμενα με τις σπουδές
τους, ώστε να ξεκινήσουν από νωρίς να αποκτούν πρακτική εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
•Απασχόληση προπτυχιακών Φοιτητών – Σπουδαστών σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ.
Ο τομέας της επιστημονικής έρευνας είναι ο κατ’ εξοχήν ελκυστικός για τους νέους επιστήμονες κάθε βαθμίδας. Θεωρούμε ότι η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών – σπουδαστών με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις σε ερευνητικές δραστηριότητες πρέπει να προσφέρεται προαιρετικά και στο προπτυχιακό επίπεδο. Οι φοιτητές – σπουδαστές θα μπορούν να λαμβάνουν μια μικρή αμοιβή από το Ίδρυμα για τη συνεισφορά τους στην υποστήριξη της έρευνας, αλλά και πολύτιμη εμπειρία σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής νέας γνώσης στα διάφορα επιστημονικά αντικείμενα.
• Μερική απασχόληση φοιτητών ή σπουδαστών στη διοικητική και τεχνική υποστήριξη των Ιδρυμάτων.Το εκάστοτε Ακαδημαϊκό Ίδρυμα να καλύπτει μέρος των αναγκών του προσλαμβάνοντας φοιτητές και σπουδαστές σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με την εισαγωγή οικονομικών, κοινωνικών και ποιοτικών κριτηρίων για την επιλογή
αυτών που θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Π.χ. θα μπορούν να απασχολούνται στις βιβλιοθήκες ή τα εργαστήρια
του Ιδρύματος.
• Οργάνωση προγραμμάτων παροχής εθελοντικής εργασίας προς κοινωφελείς φορείς και ιδρύματα.
Το αντικείμενο της εθελοντικής εργασίας θα προσδιορίζεται από το αντικείμενο σπουδών. Για παράδειγμα, φοιτητές Ιατρικής θα μπορούν να εργάζονται εθελοντικά σε ιδρύματα για παιδιά, φοιτητές σπουδαστές Νοσηλευτικής σε γηροκομεία, φοιτητές Νομικής σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα, φοιτητές – σπουδαστές Παιδαγωγικών σχολών σε φυλακές ανηλίκων και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ο.κ. Ο χρόνος εθελοντικής εργασίας θα πιστοποιείται από το φορέα απασχόλησης, θα προσμετράται ως προϋπηρεσία (με δυνατότητα αναφοράς στο βιογραφικό και παροχή μορίων για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ), ενώ δυνατή θα είναι η λήψη και συστατικής επιστολής από τους συμμετέχοντες.
• Ευέλικτα προγράμματα μαθημάτων για τους εργαζόμενους φοιτητές – σπουδαστές.
Δημιουργία ειδικού κλιμακίου για τους εργαζόμενους φοιτητές – σπουδαστές, με τις παραδόσεις των μαθημάτων να πραγματοποιούνται σε απογευματινές ώρες. Επίσης, αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που παρέχει η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning, e-class).
• Προσμέτρηση της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσία στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα.
Η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης των φοιτητών και σπουδαστών στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων
κάθε ιδρύματος να μπορεί να καταγράφεται στο βιογραφικό ως εργασιακή εμπειρία,αποδεικνυόμενη από
ειδικό πιστοποιητικό και συνοδευτική συστατική επιστολή από τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο για την πρακτική
άσκηση καθηγητή. Η πρακτική αυτή θα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στους διαγωνισμούς του Δημοσίου
παρέχοντας μόρια στον ΑΣΕΠ, πράγμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.
• Ενίσχυση της φοιτητικής επιχειρηματικότητας (Startups)
Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και υποδομών των Ιδρυμάτων για την ανάπτυξη, από τους φοιτητές – σπουδαστές, ιδεών που μπορεί να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά. Υποστήριξη από τους καθηγητές, που θα έχουν το ρόλο του «μέντορα».
i. Το χρονικό διάστημα ενασχόλησης με την ανάπτυξη επιχειρηματικού project να μπορεί να αναγνωρίζεται ως πρακτική άσκηση.
ii. Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των φοιτητών και σπουδαστών από κοινοτικά (ΕΣΠΑ) και ιδιωτικά κεφάλαια (venture capital).
iii. Καθιέρωση πανελλήνιου διαγωνισμού μεταξύ των ιδρυμάτων με έπαθλο τη χρηματοδότηση για τις επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών και σπουδαστών με το μεγαλύτερο βαθμό καινοτομίας και οικονομικής αποτελεσματικότητας.
iv. Δημιουργία θεσμού Βραβείων Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας (πιθανή συγχρηματοδότηση από Ιδιωτικό Τομέα) με παροχή χρηματικών επάθλων και άλλων
προνομίων.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: