Διακυβέρνηση ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων

Διακυβέρνηση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων
Το παρόν σύστημα διακυβέρνησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εμφανίζει μερικές εγγενείς αδυναμίες. Οι κοινωνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ και οι διοικητικές τους ευθύνες δρουν σε αρκετές περιπτώσεις η μία εις βάρος της άλλης. Στόχος της πρότασης μας είναι σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να στηριχθούν σε πρόσωπα με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από θέματα διοίκησης και οικονομίας τα οποία θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης του Ιδρύματος και παράλληλα θα υποχρεούται μαζί με τον Πρύτανη να συντάσσουν τον 4ετή προγραμματισμό του Ιδρύματος.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη διαθέτουν ένα εκτελεστικό όργανο το οποίο συνήθως ονομάζεται Πρυτανεία και προεδρεύεται από ένα πρύτανη, πρόεδρο ή αντιπρύτανη που είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος.
Όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ένα συλλογικό ακαδημαϊκό όργανο, που συνήθως ονομάζεται Σύγκλητος, ακαδημαϊκό συμβούλιο ή πανεπιστημιακό συμβούλιο. Το ακαδημαϊκό όργανο είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ιδρύματος.
Το όργανο λήψης αποφάσεων είναι υπεύθυνο για το μακροπρόθεσμο και στρατηγικό σχεδιασμό και τον καθορισμό των κατευθύνσεων του ιδρύματος. Στις μισές περίπου χώρες, το ακαδημαϊκό όργανο ασκεί αυτά τα καθήκοντα και ενεργεί και ως όργανο λήψης αποφάσεων. Στις περισσότερες χώρες, όμως, το ακαδημαϊκό όργανο δεν έχει εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις γι’ αυτά τα σημαντικά θεσμικά θέματα.
Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια γενική τάση θέσπισης συμβουλευτικών ή εποπτικών οργάνων, τα οποία εποπτεύουν ή παρακολουθούν τις επιχειρησιακές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες των ιδρυμάτων και αποτελούνται αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος από εξωτερικούς φορείς. Στο ένα τρίτο των χωρών περίπου, το εποπτικό όργανο είναι και όργανο λήψης αποφάσεων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…
τα ιδρύματα να διοικούνται από τα εξής όργανα:
Σύγκλητος / Συνέλευση ΤΕΙ: Ανώτερο όργανο του ακαδημαϊκού Ιδρύματος Παραμένει η Σύγκλητος με καθήκοντα αυστηρώς ακαδημαϊκού χαρακτήρα, έγκρισης και επίβλεψης του τετραετούς ακαδημαϊκού αναπτυξιακού προγραμματισμού. Η σύνθεση της παραμένει ως έχει σήμερα.
Πρυτανικό συμβούλιο / Συμβούλιο ΤΕΙ: Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποτελεί την εκτελεστική εξουσία του Ιδρύματος και είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την οικονομική και διοικητική διαχείριση. Τα μέλη του φέρουν την προσωπική ευθύνη για κάθε απόφαση και οποιαδήποτε απόφαση τους επιφέρει νομική ευθύνη. Στο Πρυτανικό Συμβούλιο συμμετέχουν: Ο Πρύτανης, οι Αντιπρυτάνεις, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών. Αντίστοιχα η σύνθεση στα ΤΕΙ είναι Πρόεδρος, Αντιπρόεδροι, Διευθυντές Σχολών, Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπρόσωπος φοιτητών.
Σύμφωνα με την πρόταση μας δημιουργείται για πρώτη φορά η θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή, ο οποίος είναι στέλεχος από την αγορά και όχι ακαδημαϊκός καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η γνώση και η εμπειρία του αντικειμένου, παράγοντες που στερούνταν σε αρκετές περιπτώσεις με βάση το ισχύον καθεστώς διοίκησης. Η Σύγκλητος έπειτα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό θα επιλέγει με αντικειμενικά κριτήρια που θα προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος, ο οποίος θα θέτει στόχους για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και θα λογοδοτεί στη Σύγκλητο μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα.
Σήμερα, σε πολλές των περιπτώσεων μέλη ΔΕΠ από γνωστικά αντικείμενα μη συναφή με το ζωτικό θέμα των οικονομικών καλούνται να καταρτίσουν προϋπολογισμούς και να επιβλέψουν οικονομικά δεδομένα, χωρίς καμία πείρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα παραλείψεις και αυξημένες δαπάνες. Με την πρόταση μας βάζουμε ονοματεπώνυμο γύρω από τις οικονομικές συνδιαλλαγές του Ιδρύματος ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις διαφθοράς και πλημμελούς ελέγχου στα έσοδα και τα έξοδα.
Συμβούλιο Στήριξης Ιδρύματος: Η λειτουργία του ορίζεται από εσωτερικό κανονισμό και θα είναι επικουρικό γνωμοδοτικό όργανο που αναλαμβάνει να προσελκύσει οικονομικούς πόρους, να αναπτύξει δεσμούς με την αγορά εργασίας, να οργανώσει το δίκτυο αποφοίτων, να εργάζεται από κοινού με τους τοπικούς φορείς και γενικότερα να μεριμνά για την προώθηση της καλής φήμης του Ιδρύματος. Στο όργανο μετέχουν ο Πρύτανης, εκπρόσωποι της Συγκλήτου, ομότιμοι καθηγητές, φοιτητές, απόφοιτοι, εξέχουσες προσωπικότητες, επαγγελματίες, τοπικοίφορείς κ.α.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: