Εξαγωγή γνώσης

Εξαγωγή γνώσης στο εξωτερικό
Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να φοιτήσει.
Το αντίθετο όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει. Κανένα ελληνικό ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν διαθέτει παραρτήματα στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια εξαγωγής της ελληνικής γνώσης σε αντικείμενα για τα οποία η χώρα μας διαθέτει μακρά παράδοση.
Δυστυχώς όμως αντίθετα με τη διεθνή πρακτική, η Ελλάδα δεν έχει αναπτύξει την εξωστρέφεια των ακαδημαϊκώντης ιδρυμάτων. Ο πιο άμεσοςτρόπος είναι η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων με σκοπό την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό. Μόλις το 2008 προβλέπεται η ίδρυση μόνο Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών από ΑΕΙ της χώρας μας στο εξωτερικό σύμφωνα μετο άρθρο I Οτου Νόμου 3685/08.
Η ίδρυση παραρτημάτων δεν προβλέπεται από το εσωτερικό δίκαιο και μόνο μία αναφορά γίνεται στο νόμο 2413\Ι 996, ο οποίος ρυθμίζει μόνο την εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας και την διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στο άρθρο 2 (ειδ. παρ. ε’) του νόμου αυτού προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άλλων χωρών.
Αυτό όμως αφορά μόνο στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και όχι γενικά στη διεθνοποίηση της ελληνικήςτριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διεθνοποίηση λοιπόν των εγχώριων πανεπιστημίων στο έντονο σήμερα διεθνές περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη και μόνο έτσι η Ελλάδα θα καταστεί από χώρα εξαγωγής φοιτητών σε χώρα εισαγωγής και θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει στο χώρο της ευρωπαϊκής-και όχι μόνο- παιδείας με σύγχρονο και παραγωγικό εκπαιδευτικό σύστημα που δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα της ελληνικής επικράτειας.
Σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η γεωγραφική τοποθέτηση της χώρας μας. Σήμερα η Τουρκία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με ιδρύματα που αξιολογούνται υψηλά διεθνώς και προσελκύοντας φοιτητές από τα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο. Αντίστοιχο προσανατολισμό οφείλει να έχει και η χώρα μας η οποία διαθέτει εξίσου σημαντικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…
© Προώθηση διεθνών συνεργασιών με υψηλού επιπέδου ιδρύματα του εξωτερικού στη διαμόρφωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών στις εγκαταστάσεις τους.
© Παγκόσμια προώθηση των ελληνικών σπουδών μέσω ενός νέου τύπου ευέλικτου ακαδημαϊκού ιδρύματος αξιοποιώντας το διαδίκτυο, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού που ειδικεύονται στοντομέα αυτό. Οι κλασικές ελληνικές σπουδές (φιλοσοφία, ελληνική γλώσσα, αρχαιολογία κ.λπ.) είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός και αναγνωρίσιμος πόρος γνώσης που διαθέτουμε στην Ελλάδα με μεγάλη παγκόσμια ζήτηση.
«η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κόμβο της περιοχής.
Γιατί όχι και η Ελλάδα;»
© Δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών πανεπιστημίωνή υψηλού επιπέδου στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή αλλά και σε χώρες με υψηλές μελλοντικές προοπτικές (π.χ. Κίνα, Ινδία).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: