Σύνδεση με την αγορά εργασίας

Σύνδεση με την αγορά εργασίας
Ένα από τα βασικότερα ζητούμενα της εποχής και πρόβλημα για κάθε νέο που αποφοιτά από ένα ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε κλάδο συναφή του αντικειμένου σπουδών του. Είναι σύνηθες φαινόμενο της κοινωνίας μας μεγάλος αριθμός πτυχιούχων να μην εργάζεται σε αντικείμενο στο οποίο έχει σπουδάσει.
Το ρόλο της διαμεσολάβησης μεταξύ ακαδημαϊκής γνώσης και αγοράς εργασίας είχαν αναλάβει μέχρι τώρα τα γραφεία διασύνδεσης και σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Θεσμός που σε πρώτο βαθμό συνέβαλε στην επαφή φοιτητών και επιχειρήσεων, οργανισμών κλπ, ωστόσο η λειτουργία του μέσα στο χρόνο φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί. Η μονάδα αυτή μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχε στόχο:
© Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φοιτητές και αποφοίτους ιδρυμάτων με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αμφιθεάτρου και χώρου εργασίας και να χαράσσεται ευέλικτη στρατηγική σταδιοδρομίας πάνω στο αντικείμενο το οποίο σπούδασαν.
© Να σταθεί εμπόδιο στο φαινόμενο της νεανικής ανεργίας προσφέροντας διεξόδους σε φοιτητές και αποφοίτους ενώ παράλληλα να λειτουργούν ως πηγές στελεχιακού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.
© Να προσφέρουν σε αποφοίτους και φοιτητές όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους εντάξουν μετον καλύτερο και ομαλότερο τρόπο στο εργασιακό περιβάλλον.
Όμως η λειτουργία τους δεν κρίνεται αποτελεσματική. Για το λόγο αυτό ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προτείνουμε την αναμόρφωση τους και την μετεξέλιξή τους σε θεσμό με τις εξής αρμοδιότητες:
© Την εξεύρεση εργασίας εντός του χώρου του ιδρύματος με εύλογη αμοιβή, κυρίως για πρωτοετείς φοιτητές, και ιδιαίτερα εκεί όπου το προσωπικό αποδεδειγμένα δεν επαρκεί (βιβλιοθήκη, γραμματείες, τομείς, λέσχες κλπ). Εφ’ όσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις, το κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι κυρίως η οικονομική κατάστασή τους.
© Την εύρεση αμειβόμενης απασχόλησης για όσους προπτυχιακούς φοιτητές το επιθυμούν, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, σε εργασιακά αντικείμενα συναφή με τις σπουδές τους. Το ωράριο θα πρέπει να είναι ελαστικό, τέτοιο που θα τους επιτρέπει την κανονική φοίτηση και ο μισθός ανάλογος. Η εργασία θα έχει τόσο βιοποριστικό όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα κριτήρια επιλογής σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι η οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων αλλά και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις τους.
© Τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας μετά την αποφοίτηση. Το γραφείο σταδιοδρομίας να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύνδεσμο ανάμεσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα και την αγορά εργασίας. Να είναι σε θέση να συστήνει τους αποφοίτους σε εργοδότες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και για την πλήρωση θέσεων εργασίας ανάλογα με τα προσόντα τους. Τα γραφεία σταδιοδρομίας θα πρέπει να αποτελέσουν το θεσμικό φορέα που θα συμβουλεύει υπεύθυνα τους αποφοίτους για τη μετέπειτα πορεία τους.
Πρέπει να γίνει γενικώς κατανοητό ότι μια δυναμική πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας πρέπει να λειτουργεί με μηχανισμούς πρόληψης και ενσωμάτωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, με παράλληλη πρόβλεψη γενικών μηχανισμών στενής μεταξύ τους διασύνδεσης.
Δεν είναι όμως αρκετό αυτό για να φτάσουμε στο σημείο της πλήρους ανταπόκρισης του πτυχίου με την αγορά εργασίας. Απαιτούνται λοιπόν πολλά βήματα πέρα από τα γραφεία σταδιοδρομίας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…
© Διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών.
© Ευρύτερος προσανατολισμός των προγραμμάτων σπουδών με στόχο την προσαρμογή τους στις απαιτούμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
© Δημιουργία τεχνολογικών θερμοκοιτίδων με δυνατότητες δημιουργίας τεχνολογικών καινοτομιών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συνεργασία με εταιρείες ή/και υπερεθνικές αγορές.
© Διεθνοποίηση των κέντρων διασύνδεσης και συνεργασίες με εταιρείες αναπτυγμένων ή/και αναπτυσσόμενων χωρών © Διενέργεια θεσμοθετημένων ενημερωτικών αυτόνομων ημερίδων (networking events) από εταιρίες ή/και διάφορα συναφή Επιμελητήρια με σκοπό την προσέλκυση ενδιαφέροντος από πιθανούς εργοδότες.
© Σύνδεση των γραφείων διασύνδεσης και σταδιοδρομίας μετα τοπικά επιμελητήρια με στόχο την καλύτερη ενημέρωση γύρω από διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
© Χορήγηση δανείων για νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες για έναρξη επαγγέλματος πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και χαμηλό επιτόκιο.
© Χορήγηση οικονομικών, θεσμικών και φορολογικών κινήτρων με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
© Ορισμός ξεκάθαρων και θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα τα Τμήματα. Είναι αδιανόητο να συνεχίζουν να λειτουργούν Σχολές και ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: