Την Πέμπτη 28 Αυγούστου αναμένονται οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ


 

images (1)

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι λόγω των εκλογών οι Πανελλήνιες άρχισαν αργότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κάνουν… αγώνα δρόμου προκειμένου την Πέμπτη το αργότερο την Παρασκευή 29 Αυγούστου οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οι μετεγγραφές αλλά και τα ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, οδηγούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην εκτίμηση οτι οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα άνοδος των βάσεων αναμένεται να σημειωθούν σε τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία.

Κύρια αίτια της ανοδικής… κούρσας των βάσεων θεωρούνται οι μετεγγραφές που ώθησαν πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας, προκειμένου μετά να επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι καθηγητές εκτιμούν οτι η άνοδος στις Ιατρικές, Νομικές θα είναι της τάξης των 300 μορίων αλλά και στις Στρατιωτικές σχολές, λόγω της εξασφαλισμένης θέσης και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές, η άνοδος αναμένεται να ξεπεράσει και τα 800 μόρια. Ανοδος αναμένεται να σημειωθεί και στις φυσικομαθηματικές σχολές

Στην «ταυτότητα» των φετινών εξετάσεων καταγράφεται ότι στις βάσεις του 1ου, του 2ο και του 4ου επιστημονικού πεδίου οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, ενώ στο 5ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται οτι οι βάσεις σε κάποια τμήματα θα κινηθούν πτωτικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι βάσεις συγκρατούνται στα περσινά επίπεδα ακόμα και σε περιζήτητα οικονομικά τμήματα. Πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν τα Παιδαγωγικά τμήματα καθώς δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους, λόγω της μείωσης των διορισμών στο δημόσιο.

Το «ασανσέρ» των βάσεων ανά πεδίο

Στο 1ο Πεδίο: αναμένεται άνοδος των βάσεων, ενώ στη Νομική Αθηνών η βάση εκτιμάται ότι η βάση θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης στα 18700 και η Νομική Θράκης στα 18.300. Η Φιλολογία Καλαμάτας αναμένεται να φθάσει τα 15.000 μόρια ενώ η Φιλολογία Αθήνας τα 17.650 μόρια. Στα περισσότερα μαθήματα, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας όπου άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.

Χειρότερες ήταν εφέτος ήταν οι επιδόσεις στα Αγγλικά και στα Γαλλικά όπως και στα Γερμανικά, ενώ μόνο στα Ισπανικά οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν εφέτος καλύτερες.

Πτώση αναμένεται να υπάρξει στα Παιδαγωγικά τμήματα καθώς δε γίνονται πλέον προσλήψεις.

Στο 2ο και 4ο Πεδίο ανάκαμψη της ανόδου των βάσεων φαίνεται ότι βάζουν τα ειδικά μαθήματα για την Αρχιτεκτονική, ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί και Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Στο ΕΜΠ η σχολή Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17.800 μόρια ενώ στα 15.000 θα είναι η αντίστοιχη βάση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα 18.180 μόρια αναμένεται να φθάσει η σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ στα 18.750 μόρια εκτιμάται οτι θα φθάσει η σχολή Αεροναυπηγών Μηχανικών στην Πάτρα.

Ανοδική αναμένεται η τάση και στις φυσικομαθηματικές σχολές καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε κρίσιμα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης, ήταν καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές η άνοδος αναμένεται να φτάσει ως τα 350 μόρια.

Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βάση θα διαμορφωθεί στα 18.900 μόρια ενώ στο Μαθηματικό Αθήνας θα φθάσει στα 15.700 μόρια.

Στο 3ο Πεδίο: Ανοδική αναμένεται η τάση στα περιζήτητα τμήμα των Ιατρικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, λόγω των καλύτερων βαθμολογιών των υποψηφίων ήταν πολύ στη Βιολογία, τη Χημεία και στα Μαθηματικά, στα οποία το ποσοστό των άριστων γραπτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.Η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να φθάσει τα 19.190 μόρια, δηλαδή 274 περισσότερα σε σχέση  με πέρυσι.

Στο 5ο Πεδίο: Η αύξηση των θέσεων αλλά και καλών επιδόσεων αναμένεται να συγκρατήσουν τις βάσεις στα περσινά επίπεδα ενώ άνοδος θα καταγραφεί μόνο στα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οριακή αναμένεται η πτώση στις βάσεις εισαγωγής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ άνοδος εκτιμάται οτι θα σημειωθεί στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα αγγίξει τα 16950 μόρια. Το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα έχει βάση της τάξης των 16.980 μορίων ενώ οριακή θα είναι η πτώση στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεγαλύτερη πτώση, πάντως, αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ» .

Αναλυτικά εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο

Νομική Αθήνας: 18800

Νομική Θεσσαλονίκης 18700

Νομική Θράκης: 18300

Φιλολογίας Αθήνας: 17650

Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης 13800

2ο-4ο επιστημονικό πεδίο

Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ: 17800

Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης 15000

Μηχανολόγοι-Μηχανικοί ΕΜΠ 18750

Μαθηματικό Πάτρας 12100

Φυσική Αθήνας 16450

3ο επιστημονικό πεδίο

Ιατρική Αθήνας: 19.190

Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18250

Οδοντιατρική ΑΠΘ: 18070

Φαρμακευτική Αθήνας 17950

5ο επιστημονικό πεδίο

Οικονομικής επιστήμης Αθήνας: 15550

Λογιστικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 16950

Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά 14300

Χρηματοοικονομικής Πειραιά 15580

στοιχεία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γ. Βαφειαδάκη

Πηγή: http://www.foititikanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=947:28&catid=66&Itemid=318&lang=el

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: