Πανελλαδική Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ – 2015»: Οχι άλλα ψέματα στην παιδεία


image

Πριν από πέντε μέρες, ο Υπουργός Παιδείας συνελήφθη ψευδόμενος στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι του ζήτησαν εξηγήσεις για την κατάργηση αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος των ΑΕΙ με τη γνωστή κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 8ης Οκτωβρίου (https://www.facebook.com/protovoulia.paideia).

Δυό μέρες μετά, η «ΑΥΓΗ», σε άρθρο της με υπογραφή «Π.Σ.», συνεχίζει τα ψέμματα στην Παιδεία. Διατείνεται η καλή εφημερίδα ότι «…η σύνοδος των υπουργών Παιδείας των 47 χωρών που μετέχουν στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης δεσμεύεται ότι θα διευρύνει τη Δημοκρατία στα ιδρύματα, αναγορεύοντας σε ισότιμους εταίρους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους σ’ αυτά. Με την απόφαση του Ερεβάν, δικαιώνεται και ευθυγραμμίζεται πλήρως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εντάξει στον νέο νόμο την ψήφο των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων στη διαδικασία εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων και οργάνων διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων» (http://www.avgi.gr/article/5963317/to-kouarteto-epifulassetai).

Ποια είναι, όμως, η πραγματική έννοια του όρου “full partners” που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση (http://www.ehea.info/Uploads/SubmitedFiles/5_2015/112705.pdf) και σε τι ακριβώς αναφέρεται;

Η αλήθεια είναι ότι το απόσπασμα αυτό καθόλου δεν αφορά τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων ή άλλων μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ. Στη διεύθυνση http://bwse2015.esu-online.org/Student+Participation, στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Φοιτητών, της τριτοβάθμιας δηλαδή ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων 45 εθνικών φοιτητικών ενώσεων από 38 χώρες (http://www.esu-online.org/about/aboutus/), αφού αναλύεται η παρούσα κατάσταση στις χώρες μέλη της διαδικασίας της Bologna ως προς τη συμμετοχή των φοιτητών στη διακυβέρνηση των ΑΕΙ, διατυπώνονται τέσσερις συστάσεις, που αποδίδουν το πραγματικό νόημα που δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές στη συμμετοχή τους ως ισότιμοι εταίροι στη διακυβέρνηση των πανεπιστημίων. Το νόημα αυτό, ξεκάθαρα, είναι ότι το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συμμετοχής των φοιτητών στις δομές λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ. Όπως είναι σαφές στους παροικούντες, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στα ελληνικά ΑΕΙ ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα αυτό.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε άλλο ένα χοντροκομμένο ψέμα, που έρχεται για να στρώσει το δρόμο της επιστροφής σε ένα μοντέλο εκλογής οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της διαδικασίας της Bologna. Αλλά, μήπως είναι η πρώτη φορά που η «αριστερά» αυτή χρησιμοποιεί α-λα-καρτ τσιτάτα από κείμενα τα οποία δεν αντιλαμβάνεται καν;

Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Π Ρ Ω Τ Ο Β Ο Υ Λ Ι Α Σ
«Π Α Ι Δ Ε Ι Α – 2 0 1 5»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: