Ψήφισμα του Συλλόγου Προπτυχιακών Φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης για το Αγροτικό Ζήτημα


Εδώ και δύο συναπτές εβδομάδες, είμαστε όλοι θεατές των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες επαναφέρουν στο προσκήνιο το διαχρονικό πλέον, αλλά και εκσυγχρονισμένο «Αγροτικό Ζήτημα» της Ελλάδας. Με τον όρο «Αγροτικό ζήτημα» εννοείται η χρόνια υστέρηση ή αστάθεια των γεωργικών εισοδημάτων ως προς τα μη γεωργικά εισοδήματα. Ένα ζήτημα, το οποίο αφορά όχι μόνο τους κατ’ επάγγελμα γεωργούς, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, ο Πρωτογενής τομέας παραγωγής, αποτελούσε και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξής της. Για μια σειρά από λόγους (π.χ. εξάρτηση από βιολογικούς και κλιματικούς παράγοντες), οι τιμές των γεωργικών προϊόντων και, συνακόλουθα, τα γεωργικά εισοδήματα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, ενώ παράλληλα υπολείπονται των εισοδημάτων που αποκτώνται στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας αυτής, είναι η στασιμότητα των παραγωγικών επιδόσεων, η σταθερότητα και η ραγδαία επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, ενώ το γεωργικό εισόδημα, ιδιαίτερα από́ τη δεκαετία του ’80 και μετά λόγω των επιδοτήσεων της Ε.Ε., αυξήθηκε, αλλά όχι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η ελληνική Γεωργία, ευρισκόμενη μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα, καλείται να ξεπεράσει την πολύχρονη κρίση της, να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και να αποκτήσει μια πολύ-λειτουργικότητα. Η προσπάθεια αυτή προϋποθέτει, όχι μόνο την «απεξάρτηση» των Ελλήνων γεωργών από τη στείρα «επιδοματική» λογική, στην οποία φαίνονται να είναι ισχυρά εθισμένοι, αλλά κυρίως, το Ελληνικό Κράτος να «απεξαρτηθεί» από τη βραχυπρόθεσμη εισπρακτική λογική από τα ευρωπαϊκά ταμεία, στον βωμό της οποίας θυσιάζει το μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον Πρωτογενή τομέα της χώρας.

Για το λόγο αυτό, ως Σύλλογος Προπτυχιακών Φοιτητών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και καλούμε την ελληνική Πολιτεία, να αναγνωρίσει τις σύγχρονες και συγχρόνως διαχρονικές διαστάσεις και προεκτάσεις του Αγροτικού Ζητήματος, να το εξετάσει εκ νέου ως κατ΄ εξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και να το τοποθετήσει σε κεντρική θέση στον Δημόσιο Διάλογο.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

    Η Πρόεδρος                                                                                                     Η Γραμματέας

Μαρία Σταματάκη                                                                                            Στυλιανή Ζαννίκου

 

image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: