Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου: 75 φοιτητές από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν ρόλους θεσμικών οργάνων


image

Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα πρόγραμμα πρωτότυπο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να έρθουν σε επαφή και να δουν εκ των έσω τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο από 26 έως 29 Μαΐου με τη συνδιοργάνωση του Ελληνικού οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Φοιτητές και νέοι επιστήμονες, σε ρόλο Περιφερειακών συμβούλων και όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις περιφέρειες της χώρας, να εκφράσουν την άποψή τους και να αναζητήσουν τις πιο γόνιμες λύσεις. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα έρθουν σε στενή επαφή με τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα πάρουν παράλληλα σημαντικά εφόδια για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, παρόλο που η δράση του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών είναι ευρύτερα γνωστή στη χώρα τα τελευταία χρόνια, μέσα από αντίστοιχα προγράμματα.

Μάλιστα, αντίστοιχο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την ίδια περίοδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, με τη διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Εντυπωσιακό είναι μέχρι τώρα, όπως εξήγησαν δύο από τους βασικούς διοργανωτές της προσπάθειας στην Κρήτη, ο Δημήτρης Κρήτας και η Μαρία Αρναουτάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Τeam FM και την ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», το ενδιαφέρον που έχουν δείξει, φοιτητές όλων των βαθμίδων, νέοι επιστήμονες καθώς και επαγγελματίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους όλων των τμημάτων ανεξάρτητα από το πεδίο σπουδών και σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και υποψήφιους διδάκτορες από όλη την Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΕ, Δημήτρης Κρήτας το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φοιτητές που έχουν κάνει σπουδές νομικής, πολιτικών και οικονομικών επιστημών.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περίπου 75 άτομα από όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την Κρήτη για μελλοντικά προγράμματα. «Είναι κάτι καινούργιο σε έναν τομέα που έχει μέλλον, όπως ο συνεδριακός και φοιτητικός τουρισμός» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κρήτας.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως εξήγησε η Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Αρναουτάκη, το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και φοιτητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Η ίδια υπογράμμισε: «Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτό μας εκπλήσσει θετικά. Το περιμέναμε γιατί τέτοια προγράμματα στην Ελλάδα υπάρχουν, όχι βέβαια σε ό,τι αφορά την προσομοίωση περιφερειακού συμβουλίου που γίνεται πρώτη φορά, αλλά σε σχέση με τα συνέδρια που είτε αφορούν Ευρωπαϊκούς θεσμούς, είτε τον ΟΗΕ, υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες φοιτητές, όλων των βαθμίδων αλλά και επαγγελματίες. Ευτυχώς είχαμε πολλές αιτήσεις κάτι που μας ενθάρρυνε και μας επιβεβαίωσε ότι αξίζει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για τους στόχους του προγράμματος αλλά και την εμπειρία του οργανισμού στην υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, μίλησε ο Δημήτρης Κρήτας υπογραμμίζοντας:

«Αυτή η σκέψη είναι μια παλιά σκέψη που υπήρχε στον οργανισμό από παλαιότερα στελέχη στα οποία είμαι και εγώ και ο πρόεδρος ο κ. Σιδηρόπουλος και εντάσσεται στην όλη φιλοσοφία του οργανισμού να φέρουμε τους νέους στα κοινά, να ενεργοποιήσουμε τους νέους, να δουν στην πράξη αυτά που σε θεωρητικό επίπεδο που μαθαίνουν στις σπουδές τους. Να δουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, πώς χαράσσεται η πολιτική και πώς υλοποιείται. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε η ιδέα τα προηγούμενα τέσσερα πέντε περίπου χρόνια, η οποία τώρα βρήκε πρόσφορο έδαφος και σε συνεργασία και με τα νέα στελέχη, τη νεολαία μας, αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε. Άλλωστε ο οργανισμός έχει μια εμπειρία σε ζητήματα διοργάνωσης τέτοιων προσομοιώσεων. Κατά το παρελθόν έχουμε διοργανώσει και διοργανώνουμε κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια την πρώτη προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου που γίνεται στον Δήμο Νέας Σμύρνης, όπου πάλι σε αντίστοιχο πλαίσιο συμμετέχουν απ’ όλη την Ελλάδα φοιτητές. Έχουμε κάνει και άλλες προσομοιώσεις όπως το Athens Security Exercise που έχει να κάνει με άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας. Είχαμε κατά το παρελθόν το EuroSimulation Athens το οποίο είναι μια προσομοίωση των Ευρωπαϊκών θεσμών και τώρα ξεκινάμε αυτή τη νέα προσπάθεια στην Κρήτη, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης την οποία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και να μεταφέρω τις ευχαριστίες του προέδρου και σε συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, ταυτόχρονα, όπου δημιουργούνται δύο Περιφέρειες θεωρητικές για τις ανάγκες της προσομοίωσης στις οποίες υπάρχει όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σε μια πραγματική περιφέρεια και όπου καλούνται νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες και φοιτητές να λάβουν αποφάσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων της επικαιρότητας».

ΕΝΑ ΑΡΤΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, πρόκειται για ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα προσομοίωσης που αφορά ζητήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι Περιφέρειες της χώρας, στο οποίο μάλιστα θα δώσουν το «παρών» ακαδημαϊκοί, θεσμικοί φορείς αλλά και προσκεκλημένοι που θα υποδεχτούν τους συμμετέχοντες και θα παρέχουν ενημέρωση τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας μιας πραγματικής Περιφέρειας. Επιπλέον, για τις ανάγκες του προγράμματος έχει δημιουργηθεί εφημερίδα ενώ θα υπάρχουν και δημοσιογράφοι που θα αναδεικνύουν ζητήματα της υποθετικής Περιφέρειας και θα ενημερώνουν την κοινή γνώμη.

«Υπάρχει η οργανωτική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από φοιτητές του τμήματος πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας, μέλη και στελέχη του οργανισμού και υπάρχει επιστημονική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από έμπειρους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εγγυώνται την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος. Η Περιφέρεια μας έχει παραχωρήσει χώρους και τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί η Περιφέρεια μέσα από την παραχώρηση του θεσμικού πλαισίου, του κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία σε συνεργασία με την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή τα έχουμε προσαρμόσει στις ανάγκες του συνεδρίου. Είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και όλα τα θέματα και οι λύσεις που θα προωθηθούν θα είναι ένα πολύ καλό βήμα για να δούμε το τι θέλουν οι νέοι σε αυτά τα ζητήματα. Φυσικά όλα τα ζητήματα των Περιφερειών δεν μπορούν αν λυθούν σε τρεις ημέρες» ανέφερε ο κ. Κρήτας.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Οι εργασίες του προγράμματος θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες ενώ στη διάρκεια της τελετής έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας μιας πραγματικής περιφέρειας. Για τις ανάγκες του προγράμματος στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί υποθετική Περιφέρεια, η Περιφέρεια Ικάριας που αντιμετωπίζει πολυεπίπεδα, πολυσύνθετα και πολυπαραμετρικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν από έναν ρόλο και ο καθένας θα κληθεί να βρει τρόπους να λύσει τα ζητήματα και να προωθήσει τους τρόπους αυτούς.

Για τους σκοπούς του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές, η επιτροπή οικονομικών και ανάπτυξης και περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας ατζέντας:
– Έργα αναπλάσεων και υποδομών χρηματοδοτούμενα από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), καθώς και χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων
– Γνωμοδότηση σε αρμόδιο υπουργείο για αδειοδότηση εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου
– Χρηματοδότηση νέας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και καινοτόμων επιχειρήσεων
– Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων.
Παράλληλα μια δεύτερη επιτροπή είναι η Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης με θέματα:
• Εξεύρεση Λύσης για την αντιμετώπιση έλλειψης σχολικών κτιριακών μονάδων (υποδομές)
• Συνεισφορά στην Κεντρική Κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με εξεύρεση χώρων εγκατάστασης και περίθαλψης
• Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με χρηματοδότηση προγραμμάτων από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης)
• Διαπεριφερειακή συνεργασία για ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Τα θέματα έχουν επιλεγεί από την επικαιρότητα της χώρας είναι θέματα που τα τελευταία χρόνια έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα και απασχολούν την κοινή γνώμη, όμως δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένα θέματα κάποιας συγκεκριμένης υπάρχουσας Περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Οργανωτική Επιτροπή, απαρτίζεται από στελέχη και μέλη του νεανικού τμήματος του ΕΟΠΕ της Αντιπροσωπείας Κρήτης, με Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής την Μαρία Αρναουτάκη, Τομεάρχη Νοτίου Ελλάδας του Οργανισμού, καθώς επίσης και Επιστημονική Επιτροπή με σκοπό την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος, η οποία λειτουργεί συμβουλευτικά µε τα µέλη της να είναι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Προγράμματος, με Συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής όσον αφορά το Πρόγραμμα στην Κρήτη τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Δημήτρη Κρήτα και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι φοιτήτριες και μέλη του Οργανισμού, η κα Βασιλική Κανάκη, φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας Π.Κ. και Συντονίστρια της Αντιπροσωπείας του νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Θεοδώρα Βαϊντερλή, φοιτήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΠΚ και Αναπληρώτρια Συντονίστριατου νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Μαρία Σταματάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η κα Χαρά Σαββίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ., η κα Δώρα Μπουραζάνη και η κα Νικολέτα Γλυνού, επίσης φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλο Πολιτικό Επιστήμονα – Διεθνολόγο PhD (c), κ. Σταύρο Τασιόπουλο Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα PhD (c), Γεν. Γραμματέα του Οργανισμού καιοι κ.κ. Μάνθος Λυδάκης και Νίκος Νεβεσκιώτης, Πολιτικοί Επιστήμονες και Επόπτες της Αντιπροσωπείας του Οργανισμού στην Κρήτη, τη Μαρία Αγγελή, Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα και Νομική Σύμβουλο του Οργανισμού, τον κ. Αθανάσιο Βενιτσανόπουλο, Πολιτικό Επιστήμονα και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, καθώς και η Μαρία Δρακάκη Κοινωνιολόγος – Πολιτική ΕπιστήμοναςPhD(c).

Η προσπάθεια εντάσσεται στην υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού του Προέδρου του ΕΟΠΕ κ. Συμεών Σιδηρόπουλου και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΟΠΕ για την προώθηση και διάδοση τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων στην περιφέρεια, ώστε να δοθούν δυνατότητες συμμετοχής σε περισσότερους φοιτητές και νέους επιστήμονες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: