Εξεταστέα Ύλη του ΥΕΠ «Νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία»


imageΗ εξεταστέα ύλη για το ΥΕΠ «Νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», συμφωνα με ανακοίνωση του κυρίου Ποταμιάνου, είναι η ακόλουθη:

  1. Edward Burns, Ευρωπαϊκή ιστορία, Θεσσαλονίκη 42006: σ.420-447 (Γαλλική επανάσταση), 463-479 (Βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία), 551, 560-591 (άνοδος φιλελευθερισμού 1815-1870), 614-647 (οικοδόμηση εθνικών κρατών 1815- 1870), 684-697 (ιμπεριαλισμός και διεθνείς ανταγωνισμοί 1870-1914), 702-716 (σοσιαλιστικό κίνημα) και 749-786 (Η αναζήτηση της σταθερότητας 1870-1914)
  2. Επιλογή σημειώσεων από τις παραδόσεις, σε μορφή power point: έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του μαθήματος στο e-learn.

Για να πάρει ο φοιτητής μια ιδέα για τα θέματα που μπορεί να του ζητηθούν να αναπτύξει, ακολουθούν τα θέματα των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου του μαθήματος ευρωπαϊκής ιστορίας που διδάχτηκε στο εαρινό εξάμηνο. Παρατίθενται εντελώς ενδεικτικά, καθώς η ύλη ήταν διαφορετική. Απαντήστε δύο από τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Φιλελεύθεροι και Δημοκρατικοί στο κίνημα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

2. Σοσιαλισμός στην Ευρώπη του 19ου αιώνα: αναφερθείτε στη μετάβαση από τις συνωμοτικές επαναστατικές ομάδες στο μαζικό σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα.

3. Το Ολοκαύτωμα: τα σχέδια των ναζιστών για το «εβραϊκό ζήτημα», η ριζοσπαστικοποίησή τους, τα βήματα προς την «τελική λύση».

4. Το δημοκρατικό κίνημα στην Ευρώπη του 19ου αι: στόχοι και ιδεολογία. Αξιοποιήστε στην απάντησή σας την παρακάτω πηγή (αλλά μην περιοριστείτε σ’ αυτήν):

Χάρτα του λαού: (Μεγάλη Βρετανία, δεκαετία του 1830): τα 6 βασικά σημεία • Καθολική ψηφοφορία των ανδρών άνω των 21 ετών • Μυστική ψηφοφορία • Να καταργηθεί η προϋπόθεση να έχει κανείς περιουσία για να εκλεγεί βουλευτής • Να πληρώνεται μισθός στους βουλευτές • Να υπάρχει ίσος αριθμός ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική περιφέρεια • Να διεξάγονται εκλογές κάθε χρόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: